jueves, 29 de octubre de 2020

Activitats sobre l'expansió del fons oceànic

 3.1. La informació recollida sobre els fons oceànics va permetre, l’any 1977, la publicació d’un sorprenent mapa. L’havia fet un artista austríac, Heinrich Berann (1915-1999), per encàrrec de Bruze Heezen (1924-1977), un geòleg de la Universitat de Iowa (EUA) i una cartògrafa, Marie Tharp (1920,-) del observatori del mateix estat. A la plana següent trobaràs una reproducció d’aquest mapa tan especial. (els quadradets grocs, no figuren en el mapa original)








Per començar, podríeu intentar completar aquest text, amb l’ajut d’un atlas:


“La llarguíssima serralada formada per les diferents dorsals oceàniques s’inicia a les proximitats del pol Nord. En passar entre Groenlàndia i la península Escandinava, treu el cap per damunt les aigües i forma l’illa d’ ....................... Va resseguint tot l’oceà Atlàntic fins arribar gairebé fins l’oceà .................
Allà gira cap a l’est, voreja el continent ................ i s’adreça cap a l’oceà ............... on es bifurca. Una branca es dirigeix cap al Golf d’............... i s’introdueix en la Mar ............. que separa Àfrica de la península ................. L’altra branca passa pel sud d’Austràlia i de .............  ................... per entrar a l’oceà ................. Allà continua el seu recorregut cap al nord i acaba al golf de .................. a la costa oest del continent nord-americà.
 Feu un llistat amb les paraules en ordre

3.2. Els números que hi ha sobre el mapa, volen indicar la posició de les principals foses oceàniques. La majoria prenen el nom de les illes a les quals estan associades. Consultant l’atlas, trobeu els números corresponents a les fosses següents:  Aleutianes, Marianes, Tonga-Kemarec, Java, Centramericana, Japó, Kuriles, Sanwich del Sud, Perú-Xile, Carib, Filipines.

Feu un llistat sense les taules com a resposta 

3.3. Fixeu-vos ara en aquesta altra extraordinària imatge. Els colors ens indiquen l’edat de les roques que formen l’escorça oceànica. (Les més joves, edats inferiors als 2 milions d’anys, de color vermell intens; les més antigues, edats pròximes als 200 milions d’anys, de color blau fosc)


L’observació atenta d’aquest mapa us podria suggerir preguntes relacionades amb l’expansió dels fons oceànics a partir de les dorsals i amb la seva subducció a les fosses. Per què no intenteu escriure’n alguna afegint-hi, naturalment, la resposta?


3.4. Recordeu entre quins continents actuals, segons Wegener, es va començar a formar l’oceà Atlàntic i quants anys fa?. Ara fixeu-vos on són les roques més antigues de l’Atlàntic i quina edat aproximada tenen. Creieu que Wegener tenia raó? Raoneu la resposta.
3.5. El 1964 ja es tenia un coneixement bastant precís del relleu submarí. El britànic Edward Bullard, amb l’ajut d’un ordinador, va aconseguir dibuixar aquest mapa. Volia demostrar que l’encaix entre els continents atlàntics, si se’ls feia retrocedir 200 milions d’anys, era gairebé perfecte. Només calia fixar-se en els límits de la plataforma continental (gris pàl·lid) en lloc de fer-ho en el traçat de la costa actual. (En negre, els únics llocs on hi ha un cert encavallament). Us imagineu què hauria dit Wegener?



3.5. El 1964 ja es tenia un coneixement bastant precís del relleu submarí. El britànic Edward Bullard, amb l’ajut d’un ordinador, va aconseguir dibuixar aquest mapa. Volia demostrar que l’encaix entre els continents atlàntics, si se’ls feia retrocedir 200 milions d’anys, era gairebé perfecte. Només calia fixar-se en els límits de la plataforma continental (gris pàl·lid) en lloc de fer-ho en el traçat de la costa actual. (En negre, els únics llocs on hi ha un cert encavallament). Us imagineu què hauria dit Wegener?


3.6. El 1961, l’incansable Maurice Ewing i un altre estudiós dels fons oceànics, M. Landisman, varen publicar un article que va causar un gran impacte: Gràcies a les nombroses dades recollides en les expedicions festes tant al Pacífic com a l’Atlàntic, Ewing i Landisman afirmaven que el gruix dels sediments era, per terme mitjà, de només 500 m a l’Atlàntic i 300 m al Pacífic, i disminuïen a mesura que ens apropavem a la dorsal corresponent. Les dades eren realment molt sorprenents perquè sempre s’havia pensat que en el fons dels oceans hi havia d’haver capes uniformes de sediments d’alguns km de gruix. En aquella data ningú va saber donar una raó satisfactòria. Com ho explicaríeu vosaltres?

3.7.  Amb només un cop d’ull als dos mapes adjunts, n’hi ha prou per comprovar una cosa que segurament ja sabíeu: tant a les costes asiàtiques de l’Oceà Pacífic com a les costes sud-americanes del mateix oceà, es produeixen nombrosos terratrèmols. Queda clar, oi?


Ara mireu-vos els mapes amb més atenció. Fixeu-vos en la profunditat dels hipocentres (punts concrets on es formen els terratrèmols a l’interior de l’escorça). Us adoneu com estan col·locats? Intenteu descriure-ho. Quan ho hagueu fet, proveu de donar-hi una explicació. 

3.8. Aquest fragment de mapa de l’Atlàntic Nord ens indica molt clarament que els  hipocentres formen una línia gairebé contínua i que tots són poc profunds. Com es poden interpretar aquests fets?


3.9. Les roques volcàniques, com el basalt, són relativament escasses en els continents. En els fons oceànics, en canvi, són les roques més abundants. Per què? 

3.10. Tal com ja vàrem veure  l’anomenat “anell de foc” està format per una colla de volcans actius, la majoria en illes volcàniques, situats el voltant del Pacífic.

La il·lustració adjunta mostra la impressionant concentració de volcans a Indonèsia.
Per què aquesta zona és tan rica en volcans?



3.11.  Hem deixat per al final la prova més important de la validesa de la teoria de l’expansió dels fons oceànics. És una mica complicada...

Comencem per un fet ben conegut per vosaltres: els imants tenen dues zones anomenades pol Nord i pol Sud on la “força d’atracció” és màxima. Els pols de signe contrari s’atreuen i els del mateix signe es repel·leixen. Segur que també sabeu que la Terra és un immens imant amb dos pols, els pols magnètics, situats molt a prop dels pols geogràfics. Tot i que la força d’atracció de l’imant terrestre és molt dèbil (qualsevol imant de joguina és molt més “potent”) és suficient perquè l’agulla imantada de la brúixola ens indiqui on és el nord magnètic.

Segons que sembla, els primers en adonar-se que la Terra es comportava com un gran imant varen ser els xinesos i, ja al s. I aC, varen construir la primera brúixola. El món occidental no la va conèixer probablement fins el segle XI, quan àrabs i perses varen introduir l’ús de la “pedra imant” entre els mariners.

Vint-i-un segles després, l’any 1966, tres científics americans, Allan Cox (1926-1987), Richard Doell (1932,-) i Brent Dalrymple (1937,-) varen demostrar que els pols magnètics terrestres s’inverteixen, de manera irregular, dues o tres vegades cada milió d’anys. O sigui que, de tant en tant, l’agulla de la brúixola en lloc de marcar el nord, marcaria el sud... D’ençà d’aquest descobriment, dels períodes en què la posició del pol nord magnètic coincideix amb l’actual en diem període de polaritat normal  (o anomalia magnètica positiva). En cas contrari en diem període de polaritat invertida (o anomalia magnètica negativa)


Deixem ara els imants per un moment i acompanyeu-me a visitar l’interior d’una roca volcànica: el basalt. Com sabeu, per fora és d’un color gris fosc bastant uniforme i avorrit. Si se’n fa una làmina molt prima i es mira al microscopi, el basalt és molt més interessant. Com podeu observar a la fotografia adjunta, el basalt està format per diferents minerals. Els que aquí es veuen de colors vius (blaus, grocs, verds) tenen dues característiques molt interessants: en primer lloc, són els primers minerals que cristal·litzen quan la lava que formarà un basalt comença a solidificar-se; en segon lloc, són minerals metàl·lics magnètics.  Per tant, quan la lava comença a refredar-se, els minerals magnètics, talment com minúscules brúixoles, s’orienten d’acord amb la posició dels pols magnètics de la Terra!



Tornem de nou als fons oceànics. El 1958, quan encara ningú s’imaginava que els pols magnètics es poguessin invertir, Ronald Masson, Arthur Raff i Victor Vacquier van fer conèixer els resultats de les seves exploracions al Pacífic. Hi varen descobrir un fet mai conegut abans: a ambdós costats de les dorsals, disposades de manera simètrica respecte del rift, existeixen franges d’anomalies magnètiques positives d’uns 20 o 30 km d’amplada, alternades amb franges d’anomalies magnètiques negatives de característiques semblants. La causa d’aquest peculiar bandat dels fons oceànics es convertí en un dels enigmes més importants de la geofísica marina.



Ara, amb tot el que ja sabeu i l’ajut de les il·lustracions d’aquesta plana, us toca a vosaltres aclarir aquest enigma...



3.12. Si coneixem l’edat de les bandes d’anomalies magnètiques i sabem la distància a la que es troben del rift, de quina manera podríem calcular la velocitat d’expansió dels fons oceànics? És molt fàcil, només cal una operació molt senzilla! (Aquesta velocitat és aproximadament de 1,5 cm/any a l’Atlàntic i de 4,5 cm/any al Pacífic)
 Recapitulem. Completeu la taula següent: 




Si voleu saber més coses, no deixeu de visitar:
 http://neic.usgs.gov/neis/general/seismicity/  , Informació completa sobre terratrèmols (en anglès)
• http://www.volcano.si.edu/reports/usgs/ , Informació completa sobre volcans (en anglès)
• http://www.ngdc.noaa.gov/mgg/image/2minrelief.html Imatges fantàstiques del relleu terrestre (en anglès)



2 comentarios:



  1. 3.2.
    1-Aleutianes
    5-Marianes
    6-Tonga-Kemarec
    7-Java
    9-Centroamericana
    3-Japon
    2-Kuriles
    8-Peru-Chile
    11-Sanwich del Sud
    4-Filipinas
    10-Carib


    3.3. Por que las sedimentos mas antiguos, de color azul, se enceintran mas alejados de las dorsales oceanicas?
    Esto es debido a que de las dorsales sale material que se acumula en sus bordes, con el paso del tiempo y la secreción de mas material los que se han excretado primero se van alejando ya que los nuevos los empujan. Obviamente si solo sucediese esto la superficie de la tierra continuaría aumentando constantemente, pero esto no es lo que ocurre. ¿Por qué? pues porque este material se subduce en los choques de placas formando una especie de ciclo de formación y destrucción de litosfera con el paso de milenios.

    3.4. Según Wegener fue por la separación de África y Norteamérica hace 200 millones de años. Si tenía razón pues se puede observar como las rocas más antiguas del atlántico están en las costas de norteamérica lo que significa que esta se desplazó y separó de donde están las más recientes (África) hasta llegar a su posición actual.


    3.5. En mi opinión Wegener habría estado totalmente deacuerdo. Supongo que habria atribuido esos huecos negros a fragmentos de litoesfera contiental que al separarse, por varias razones, acaabron sumergidos.

    3.6. Lo explicaría básicamente teniendo en cuenta el comportamiento de las dorsales oceánicas. Estas excretan material que se acumula en sus bordes y que con el paso del tiempo y la acumulacion de mas material excretado se va alejando de la dorsal con el paso del tiempo. Esta claro que cuanto mas lejos de la dorsal más tiempo a estado ese material en el fondo del mar y por lo tanto más tiempo ha tenido para que caigan sedimentos de todo tipo encima de él, de ahí la diferencia de grosor.

    3.7. Se puede observar que el punto en donde se originan los terremotos es más profundo cuanto más cerca del continente se encuentra, y esto lo explicaría por la subducción de las placas oceánicas, que siendo la más densa subduce bajo la continental formando un ángulo de 45 grados, y la continental provocando una gran fricción a más profundidad ya que la placa oceánica se mete bajo la continental.

    3.8. Se podría explicar por la misma razón que en la anterior, debe ser un límite de placas, lo que forma una línea continua, donde una subduce bajo la otra creando una gran fricción que provoca dichos terremotos.

    3.9. Esto es debido a las dorsales oceánicas, cordilleras kilométricas de volcanes formados por los bordes divergentes o constructivos de las placas, que excretan magma el cual al enfriarse crea estas rocas.

    3.10. Esta zona es tan rica en volcanes y actividad sísmica por que concentra las zonas de subducción más importantes y potentes del planeta. Zonas que en chocar, y subducir la más densa, al llegar a su punto de fusión, debajo de la otra placa, genera numerosos volcanes.

    Marina Medina, 1rC. Continua en las respuestas.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. 3.11. Si tenemos en cuenta que de las dorsales oceánicas sale magma la respuesta a esta pregunta es bastante lógica habiendo leído los datos aportados anteriormente. El basalto es la roca más abundante en el fondo del océano y también es una roca magmática excretada por estas dorsales. Sabiendo esto podemos afirmar que, como los minerales de los que está compuesto el basalto se orientan hacia los polos mientras el magma se enfría, la orientación del basalto cambia en base a la disposición de los polos magnéticos y sus cambios con los miles de años dando lugar a estas franjas.

      3.12.
      ROCAS MÁS ABUNDANTES EN LA CORTEZA OCEÁNICA:
      -Datos obtenidos- se sabe que la roca más abundante en las dorsales oceánicas es el basalto.
      -Interpretación- esto se debe a que las dorsales oceánicas secretan magma y cuando este se enfría y solidifica se convierte en este tipo de roca, como las dorsales abarcan prácticamente toda la longitud de la gran mayoria de oceanos y con el paso del tiempo el basalto que han secretado se ve empujado hacia los continentes por la secreción de más basalto se puede afirmar que el basalto es la roca más abundante ya que se encuentra en todo el fondo oceanico.

      GROSOR DE LOS SEDIMENTOS DEPOSITADOS EN EL FONDO OCEANICO:
      -Datos obtenidos- se ha observado que a medida que los sedimentos se alejan de las dorsales estos se hacen más gruesos.

      FORMA Y PROFUNDIDAD DE LAS FOSAS OCEÁNICAS:
      -Datos obtenidos- se ha observado que las fosas oceánicas suelen tener forma de V y que algunas pueden alcanzar los 10 km de profundidad.

      DISTRIBUCIÓN EN PROFUNDIDAD DE LOS HIPOCENTROS A LO LARGO DE LA COSTA DEL PACIFICO:
      -Datos obtenidos- cuanto más se acercan los terremotos al continente más profundos son.
      -Interpretación- esto es debido a la subducción de las placas continental y oceánica, la más densa, en este caso la oceánica, subduce bajo la continental y cuando esta provoca una gran fricción a mucha profundidad lo que genera dichos terremotos.

      DISTRIBUCIÓN GEOGRÁFICA DE LOS PRINCIPALES VOLCANES ACTIVOS:
      -Datos obtenidos- es fácilmente observable que los principales volcanes activos se encuentran dispuestos formando líneas bastante continuas a lo largo de los límites de placas.
      -Interpretación- esto es debido a que estas placas son convergentes, una subduce a la otra , y el magma proviene de la fusión de la placa que subduce.

      Eliminar

El cenozoico ( Terciario)

El Cenozoico es la más reciente de todas las eras, la última y también en la más breve de todas. Por supuesto, es la era en la que nos encon...